Of men nu vaak op de weg is of niet, niemand is beschermd tegen een ster of een kras in de voorruit van zijn voertuig.
Herstelling, vervanging, verzekering, wat te doen? AXIAL geeft hieronder zijn advies voor uw veiligheid.

 

Waarom kan u best een ster of een kras in de voorruit laten herstellen ?  

Op het eerste gezicht lijkt een kleine kras in de voorruit misschien niet ernstig, maar het moet niet lichtzinnig worden opgevat. Inderdaad, meer dan alleen een ruit, is de voorruit een echt schild dat je kan beschermen bij een ongeval. Een kleine impact in de voorruit kan snel vergroten of barsten, ten gevolge van een nieuwe slag op de voorruit, of door de nachtvorst. Dit zal u dwingen om de voorruit te vervangen, terwijl een kleine reparatie waarschijnlijk mogelijk was. U moet er dus voor zorgen dat een schade in de voorruit zo gauw mogelijk hersteld wordt.

Hoe weet u of een schade aan de voorruit hersteld kan worden ?  

Of een schade aan de voorruit kan worden hersteld of niet is afhankelijk van de plek, de grootte en de vorm van de schade. Als algemene regel geldt dat de grootte van de ster of kras kleiner moet zijn dan een muntstuk van 2 euro en op meer dan 4 cm van de buitenste rand van de voorruit moet liggen. Merk wel op dat als de impact binnen het gezichtsveld van de bestuurder ligt, de voorruit dient vervangen te worden om evidente redenen van duidelijk zicht. 

 

Hoe voorkom je dat een ster of barst zich uitbreidt ? 

Als u niet meteen naar uw carrosseriehersteller kunt gaan, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat de ster of barst in uw voorruit zich uitbreidt:   
Vermijd abrupte temperatuurverschillen : schakel de airconditioning niet direct aan bij het starten, geef het interieur de tijd om langzaam op of af te koelen, en giet vooral geen warm water op een bevroren voorruit
Rij voorzichtig : rij langzamer, vermijd ruwe wegen, kuilen en elke impact die de barst in uw voorruit kan verergeren
 

Kan mijn verzekering tussenkomen? 

Om een vergoeding te krijgen van de herstelling of vervanging van uw voorruit moet u een 'omnium' verzekering (klein of groot) of een glasbreukverzekering hebben afgesloten. Als dit het geval is, wordt de herstelling gedekt door uw verzekering zonder dat u het geld hoeft voor te schieten, tenzij uw verzekeringscontract een vrijstelling (franchise) vermeldt die u zou moeten betalen. 

Heeft u een impact of een barst in de voorruit van uw wagen ? Neem contact op met uw dichtstbijzijnde AXIAL carrosseriehersteller voor een snelle en kwalitatieve herstelling.

Vind een carrosserie